Compositie: De regel van derden.

In dit blog-item zal ik uitleggen wat de regel van derden inhoud.

Als je al je onderwerpen centraal plaatst wordt het al snel saai. Het is meestal beter het beeld anders te kadreren. Bovendien is een beeldvullende opname niet altijd mogelijk of de beste optie.

Een goed principe bij het kleiner kadreren is de “regel van derden”. Als je de afbeelding hieronder bekijkt van de voetballer dan kan je je voorstellen dat er twee opties waren. Een centrale plaatsing van de jongen, of een meer dynamische plaatsing ergens anders. De juiste plaats is niet toevallig gekozen.

Als we hetzelfde beeld analyseren valt het volgende op. De onderwerp op de foto (de voetballer) ligt net op de snijpunten van de lijnen die het beeld telkens in drie verdelen. De regel van derden betekent dat een lijn in het beeld (een horizon, een plant) ongeveer op één van die lijnen moet terechtkomen, en een puntvormig onderwerp (dier, hoofd, bloem, bloemkern,...) in één van de snijpunten

De eerste foto waarbij de voetballer in het midden van het beeld staat is minder uitnodigend om naar te kijken dan de tweede foto. De tweede foto heeft veel meer dynamiek. Dit wordt nog eens versterkt doordat je ruimte vrij laat in de richting waar de voetballer naar toe gaat (kijkt). Zou je de voetballer op de rechter vertikale lijn plaatsen dan zou dit een minder mooi effect geven.