Speed of Light

Speed of Light Boxmeer, Nachtfotografie

Autolichten die door de straten scheuren alsof het tekenfilmfiguur Roadrunner is (miepmiep).  In werkelijkheid zijn het natuurlijk een aantal auto’s die met een vaartje van 30 tot 40 km per uur voorbij rijden. Door te zorgen  voor een lange sluitertijd (belichtingstijd) passeren er tijdens de belichting diverse auto’s.  In dit geval was de belichtingstijd 20 seconden. Binnen die 20 seconden leggen de auto’s dus een behoorlijke afstand af waardoor je de achterlichten als een rode streep gaat zien.

Maar hoe komt het nu dat je de auto’s zelf niet kunt zien? Dat komt doordat de rijdende auto’s zelf te donker zijn in vergelijking met het licht van de achterlichten. De achterlichten zijn fel genoeg om direct vastgelegd te worden op de foto. De rijdende auto’s zijn dat niet. Stel dat een auto stil zou staan dan zou je hem wel kunnen zien op de foto.

Natuurlijk moet je bij het maken van zo’n foto gebruik maken van een statief of een stabiele ondergrond waarop je de camera neer  kunt zetten. Uit de hand is het onmogelijk om dit te fotograferen zonder dat je bewegingsonscherpte krijgt.

Dit streepeffect wordt het mooist als de auto’s een bocht of meerdere bochten maken tijdens de belichting. Dit geeft een speelser effect  en maakt de foto interessanter om naar te kijken. Zoek hier dus naar als je zo’n foto zelf wilt gaan maken.

Bij deze foto, die oorspronkelijk uiteraard in kleur is, heb ik op de computer alle kleuren weggefilterd behalve het rood. Daardoor ligt het accent extra op de lichtstrepen.

Tot slot voor de wat gevorderden onder de lezers nog wat technische informatie. Zoals gezegd was de belichtingstijd 20 seconden. De diafragma waarde was f22 bij een ISO-waarde van 200.