Sprookjesachtig

Blog Boxmeer

Dit is de eerste fototip die ik op deze pagina plaats. Het is de bedoeling om dit regelmatig aan te vullen met nieuwe tips en leuke weetjes. Dus hou de site in de gaten en doe er je voordeel mee.

Slechte lichtomstandigheden.
Fotograferen onder slechte lichtomstandigheden is meestal erg lastig. Neem bijvoorbeeld bovenstaande foto. Deze foto heb ik gemaakt in de Efteling. Bij zo'n foto wil je het prachtig verlichte gebouw vastleggen alsof het zo uit een sprookjesboek komt. Maar hoe doe je dat nou op de juiste manier?

Er zijn in deze situatie een aantal valkuilen die er voor kunnen zorgen dat het eindresultaat teleurstellend is. De belangrijkste hierin is bewegingsonscherpte. Om te beginnen moet je namelijk de ingebouwde flitser in de camera uitschakelen. Op de eerste plaats zal deze toch geen enkel effect hebben op het licht op het gebouw omdat de afstand te groot is. Ten tweede zal flitser misschien een lichte waas op de voorgrond veroorzaken, en dat wil je ook niet. Doordat het zo donker is zal de camera dus kiezen voor een (heel) lange sluitertijd. Zorg dus dat de camera op een stabiele ondergrond staat of nog beter op een statief. Om bewegingsonscherpte tot een minimum te beperken kun je de zelfontspannerfunctie (meestal afgebeeld als een klokje) van de camera gebruiken. Hierdoor heb je na het indrukken van de ontspanknop ongeveer 10 seconden de tijd alvorens de foto gemaakt wordt. Hierdoor zullen alle eventuele trillingen zijn verdwenen.
Let verder ook op de uitsnede. Ik heb er voor gezorgd dat zowel het gebouw en de reflectie ervan in het water helemaal zichtbaar in beeld zijn. Het zou jammer zijn als de mooie spiegeling gedeeltelijk wegvalt.
Wat tenslotte ook heel belangrijk is: Zorg dat het gebouw (horizon) ook echt horizontaal staat.
Probeer het eens uit en neem er de tijd voor. Maak ook meerder foto's zodat je later het verschil kunt zien en de mooiste plaat er uit kunt halen.